Hva er viktig å huske på med en innboforsikring? Her er noen gode huskeregler og rutiner du kan følge.

Skal man tegne en bilforsikring, opererer forsikringsselskapene med egne tabeller som forteller dem hva en bil er verdt. Dette gjør dem ut fra en algoritme som kalkulerer inn elementer som bilens verdi som ny, bilens alder og antall kilometer den har kjørt. Skal man tegne forsikring på en eiendom eller bolig er det enda enklere. Da er det en takstpersons takstdokumenter som gjelder. Men skal man tegne en innboforsikring blir det strakt litt mer komplisert. Ingen eier de samme tingene, og alle har innbo av varierende kvalitet, mengde og pris. Det er da svært vanskelig for selskapene å operere med faste beløp på disse. Her bør man også være litt oppmerksom på ordlyden “dekkes opp til x-antall kroner”. Dette er ikke nødvendigvis summen man får utbetalt ved en eventuell skade, men den øvre grensen for hva man kan dokumentere man eier ved skade.

Hva er viktig å huske på med en innboforsikring – del 1

Derfor bør man i første omgang sette seg ned og definere hvilke eiendeler man ønsker innboforsikring på. Lag gjerne en innboliste, for så å henvende seg til de forskjellige selskapene med tanke på å innhente anbud. Når selskapene så kommer med tilbudene sine, er det et par ting å huske på. Først er det viktig å ikke bare se på prisen, men også hva de faktisk skulle dekke ved en eventuell skade. Deretter hvilke betingelser de stiller til den som ønsker å tegne en innboforsikring.

Her er det nemlig store variasjoner ute og går. For der et selskap kanskje bare dekker innbo og løsøre innenfor hjemmets fire vegger, dekker andre selskaper igjen ikke bare det, men også tilhengere og utstyr til bilen, sykler, båten og eventuelle mindre skader som oppstår på eiendeler ved mindre uhell. En såkalt “uflaksforsikring” som dekker for eksempel knust skjerm på mobiltelefoner. De samme variasjonene finner man iblant også i et og samme forsikringsselskap. Da tilbys det ofte flere alternative løsninger på en og samme forsikring.

Hva er viktig å huske på med en innboforsikring – del 2

Det kan også være en god idé å henvende seg til det forsikringsselskapet man allerede bruker til andre forsikringer. Det kan da utløse ytterligere rabatter hvis man tegner flere forsikringer samtidig. Er man god kunde kan man også være heldig å kunne forhandle både betingelser og pris, samtidig som det er betraktelig mer oversiktlig å ha alt samlet hos en enkelt aktør.

Har man henvendt seg til de forskjellige selskapene og fått et eller flere tilnærmet identiske tilbud kan man med fordel gjøre noen søk på internett for å se hvilke erfaringer andre har gjort seg med de aktuelle selskapene man vurderer å tegne forsikringen hos. Det bør imidlertid tas med en klype salt hvor reelle mange av disse erfaringene kan være, og er de skrevet av noen som er misfornøyde med et selskap kan det ligge andre årsaker til grunn enn det som gis uttrykk for. Snakk gjerne også med venner og familie for å høre deres synspunkter og om noen av dem har noen erfaringer i så måte.

Hva er viktig å huske på med en innboforsikring?

Mer lesestoff om innboforsikring:

Opprett en konto og kom i gang!